Beloken Pasen

Ik wens je vrede!

De leerlingen zien Jezus

Op een avond zaten de leerlingen bij elkaar. Zij waren bang voor de Joodse leiders en hadden de deuren op slot gedaan. Opeens was Jezus bij hen aanwezig en zei: ‘Ik wens jullie vrede’.

Hij liet de wonden zien aan zijn handen en in zijn zijde. Toen wisten de leerlingen zeker dat het Jezus was. Wat waren ze blij! Daarna zei Jezus nog een keer: ‘Ik wens jullie vrede. God zelf heeft Mij gestuurd en geeft jullie een belangrijke opdracht’.
Toen blies Jezus over de leerlingen en zei tegen hen: ‘Jullie hebben nu de heilige Geest gekregen. Je hebt de macht om zonden te vergeven. Wanneer jullie iemand vergeven, dan vergeeft God hem ook. Als jullie iemand niet vergeven, vergeeft God hem ook niet.

Een van de leerlingen was er niet bij toen Jezus aan hen verscheen. Dat was Tomas. Toen de leerlingen aan Tomas vertelden dat zij Jezus hadden gezien, zei Tomas: ’Dat kan ik niet geloven! Ik geloof het pas als ik de wonden van de spijkers in zijn handen kan zien. Dan weet ik dat het Jezus echt is. Ik zag hoe Hij aan het kruis hing. Als ik die wonden zie, zal ik het pas geloven, eerder laat ik me door jullie niets wijsmaken.’

Een week later waren de leerlingen weer bij elkaar. De deuren waren weer helemaal dicht en op slot. Jezus kwam opnieuw tussen hen in staan en zei: ‘Ik wens jullie Vrede’. Jezus riep Tomas bij Zich en Hij zei tegen hem: ‘Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen en leg je handen in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof dat Ik hier bij je ben’. En Tomas antwoordde: ‘U bent mijn Heer en mijn God’.
Toen zei Jezus tegen Tomas: ‘Omdat je Mij gezien hebt, geloof je Mij. Gelukkig zijn de mensen, die niet zien en toch geloven’.

Jezus heeft veel wonderen gedaan toen Hij bij de leerlingen was. Veel meer dan in de Bijbel zijn opgeschreven.

Dit is het Woord van God|
Kinderen: Wij danken God

Gesprek met de kinderen

Shalom! Vrede en alle goeds!’ Eigenlijk de gewone groet, maar veelzeggend in deze situatie.
Begin vandaag het gesprek met de kinderen met de vraag: Wat is vrede? Laat de kinderen hier kort over nadenken.
Bespreek dan met elkaar, wat er bij hen opkomt.
Daarna kunt u de vraag stellen: Hoe krijg je vrede?
Het gesprek kunt u afsluiten met de vraag: Wat hebben wij allemaal, omdat wij in vrede leven? Vrede brengt veel goeds. Als de kinderen het niet zo snel weten, kunt u de vraag ook omdraaien: als je geen vrede hebt, wat heb je dan allemaal niet, of wat kun je allemaal niet?

Een eigen vredeswens maken
We gaan vandaag onze eigen vredeswens maken. In de kerk wenst de voorganger de aanwezigen de ‘vrede van Christus’ toe. Hij nodigt de kerkgangers uit dat ook te doen: ‘Wenst elkaar de vrede’. De vredeswens voor de communie heeft te maken met het verhaal van vandaag. Jezus komt vrede brengen. Vrede die wij door kunnen geven.

Tomas-raamhanger

Op de afbeelding staat de opgestane Heer Jezus, met de leerlingen om Hem heen. Zij geloven omdat ze zien.

Nodig:
• Voorbeeld tekening voor ieder kind. Druk de onderstaande afbeelding af.
• Viltstiften
• Slaolie
• Kwastjes
• Keuken- of wc-papier

thomas raamhanger

Kleur de tekening met viltstiften in. Strijk, na het kleuren, met een kwastje slaolie over de tekening. Daarna kunt u er met keuken- of toiletpapier overheen wrijven om de overtollige olie eraf te halen.

De tekening goed laten drogen.

De kinderen kunnen deze na de dienst komen ophalen en mee naar huis nemen. Door de slaolie is het papier doorzichtig geworden maar de kleuren van de stiften zijn nog goed te zien, het is nu net glas in lood.

Tomas-spelletje: eerst voelen dan geloven

Eerst voelen dan geloven
Tomas wilde eerst zien en dan geloven. Soms kunnen ook wij dingen niet zien maar wel voelen. In deze verwerking kunnen kinderen voelen en raden wat zij in handen hebben.

Nodig:
voelen onder doek

Grote doek of een deken met een aantal voorwerpen eronder. De kinderen zitten in een kring. In het midden ligt een groot kleed met een aantal voorwerpen eronder. Laat een kind onder het kleed een voorwerp zoeken en dit goed voelen. Het kind omschrijft wat het voelt en vertelt wat het is. Geloven ze dat? Of willen ze het liever toch zien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s