Vierde paaszondag

Evangelie

Jezus zei tegen de mensen: “Wie niet door de deur, maar via een andere weg een schaapskooi binnen gaat is een dief. Wie door de deur naar binnen gaat, is de herder van de schapen. Voor de herder zal de wachter de deur open doen. De schapen luisteren naar zijn stem. Hij roept zijn schapen bij naam en leidt ze naar buiten. En als alle schapen buiten zijn, zal hij vooroplopen. De schapen zullen hem volgen, omdat zij zijn stem kennen. Een vreemde man zullen de schapen niet gaan volgen. De schapen zullen wegrennen, omdat ze zijn stem niet herkennen.”

goede herder

Jezus vertelde dit verhaal aan de mensen, maar ze begrepen niet wat hij bedoelde. Later vertelde Hij de mensen: “Ik ben de deur voor de schapen. Alle andere mensen die vóór Mij zijn gekomen, zijn dieven. Maar de schapen hebben niet naar hen geluisterd. Ik ben de deur. Als iemand door Mij de schaapskooi binnen gaat, zal hij worden gered. Hij zal naar binnen en buiten kunnen en lekker de wei in gaan. Een dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en te vernietigen. Maar de schapen hebben niet naar hem geluisterd. Ik ben gekomen om ervoor te zorgen dat de schapen kunnen leven.”

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Gesprek met de kinderen

Leg aan de kinderen uit dat Jezus vaak als herder afgebeeld wordt en dat alle mensen die hem volgen de schapen zijn. Daarom zijn jullie allemaal schaapjes. Jezus had speciale leerlingen, die de mensen moesten gaan leiden. Nu wordt dat gedaan door de bisschop, de priesters en de pastoraal werkers. Zij mogen door de deur naar binnen. De mensen (zoals wij) luisteren naar hen of naar de verhalen die zij ons vertellen.Vertel aan de kinderen dat u zelf soms een schaap bent en soms een herder. Vaak gaat u gewoon naar de kerk en dan luistert u ook naar de mensen vooraan, degenen die op die zondag voorgaan. Vandaag bent u de herder die door de deur van Jezus naar binnen is gekomen en probeert om de kinderen te helpen. Zo kunnen de kinderen soms ook herders zijn. , als ze aan iemand anders uitleggen wat hun geloof inhoudt. Als ze dit eerlijk en oprecht doen, zijn zij herders.

Vraag aan de kinderen waar dit herder zijn zichtbaar wordt. Hoe kunnen we zien dat zij af en toe ook herders zijn? Of zijn er kinderen die liever alleen schapen zijn? Wat is fijner, herder of schaap zijn?

Leg zo nodig uit: Als je aan iemand anders uitlegt wat je geloof inhoudt, als je dit eerlijk en oprecht doet, dan ben je een herder.

Vertel ook over de ‘dieven’. Dat zijn mensen die jou slechte dingen vertellen en je proberen over te halen om verkeerde dingen te doen. Deze mensen zijn geen herders maar dieven. Die moet je dus niet volgen. Dit onderscheid lijkt heel moeilijk, maar juist omdat je een schaap van Jezus bent, weet je altijd of je moet meelopen of niet.
Vraag wie een dief zou kunnen zijn? Wat voor mensen zijn dat? Kennen ze daar voorbeelden van?

Ga na het gesprek schaapjes knutselen. Wanneer de kinderen die thuis op een mooie plek zetten, goed in het zicht, worden ze er elke dag aan herinnerd dat ze een schaap van God zijn. En als een schaap goed naar zichzelf luistert, naar zijn/haar eigen gevoel, dan weten ze of ze goed bezig zijn of niet!

Knutsel: Maak een schaapje

De kinderen maken een schaapje.

Ondertussen kan er nog wat doorgepraat worden over de herder die goed zorgt voor alle schapen en goed let op de kleinste lammetjes die wel eens afdwalen.

Nodig
– Watten                                        schaap knutsel

– Voor iedereen een gekopieerde afbeelding, op wat dikker papier
– Lijm
– Kleurpotloden

Versier het lijf van de schaapjes met watten, door lijm over het rondje heen te smeren en de watten er op te plakken. Kleur de hoofdjes en de pootjes in een mooie kleur.
Plak tot slot het hoofdje op het lichaam.
Plak de pootjes aan de achterkant.

schaapje maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s