Eerste communie september 2020

Beste ouders,

Dag communicanten,

Eindelijk zijn we zover …. We hebben lang nagedacht, allerlei scenario’s doorlopen om van de vieringen “Eerste Communie” van jullie zoon/dochter iets moois te kunnen maken rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen. We hebben voor de best mogelijke oplossing gekozen ook al weten we dat dit misschien niet voor iedereen zo zal zijn. We vragen dan ook om uw begrip in deze moeilijke periode waarin niemand met zekerheid kan zeggen hoe het verder zal verlopen en we moeten blijven inzetten op veiligheid voor onze gezondheid.

Eerst en vooral hebben we een listing gemaakt van onze drie parochies waar de eerste communievieringen plaats hebben. Er zijn ook een viertal communicantjes die hun eerste communie uitstellen naar volgend jaar toe.

Voor Rijkel (Hoepertingen) hebben we 24 communicantjes, voor Hendrieken-Voort (Borgloon) hebben we eveneens 24 communicantjes en voor Jesseren hebben we 14 communicantjes.

Er zijn een aantal wettelijke veiligheidsvoorschriften, die eveneens opgenomen zijn in het draaiboek van het bisdom voor alle kerkelijke vieringen die we moeten respecteren. Deze zijn: iedereen ontsmet de handen en draagt een mondmasker bij het binnenkomen van de kerk en bij het buitengaan van de kerk (vanaf 12 jaar) en iedereen houdt voldoende afstand tussen de verschillende bubbels. Ook tijdens de communie vragen we voldoende afstand te houden.

De communicantjes mogen beschouwd worden als één bubbel (net zoals in de klas) en zitten vooraan aan het altaar bij elkaar. Voor de goede gang van zaken zetten we stewards in om dit in goede banen te leiden.

Er zullen ook geen boekjes uitgedeeld worden, enkel de eerstecommunicant zelf krijgt van ons na de viering zijn/haar boekje mee naar huis.

Elke communicant zal 10 zitplaatsen (= 1 bubbel) toegewezen krijgen voor zijn/haar gezin en familie. Dit wordt ook beschouwd als één bubbel, jullie kunnen deze zelf samenstellen en zijn ook verantwoordelijk voor je eigen bubbel. (vb. mama & papa, broer, zus, oma, opa, meter, peter, …). De rij waarop jullie zitten is bij loting bepaald. Jullie zullen merken dat er telkens 1.5 meter tussen elke rij is (dus een rij overgeslagen wordt). Dit betekent ook dat we helaas ouders hebben die helemaal achteraan in de kerk zitten omdat we de afstand moeten respecteren tussen elke bubbel. Daarom hebben we ook om dit zo eerlijk mogelijk te laten verlopen gekozen voor loting. Filmpjes komen hier ook online te staan zodat jullie kunnen zien dat alles eerlijk is verlopen.

In de drie kerken is de indeling anders, we dienen echt rekening te houden met de afstand. Er zijn 12 communicantjes voor Rijkel en Hendrieken-Voort per viering d.w.z. 12 bubbels van 10 personen – 120 personen. De kerken hebben dan hun maximum toegelaten personen bereikt waardoor er helaas niemand anders meer kan deelnemen aan de viering. Gelieve hier rekening mee te houden want anders moeten we personen die niet tot uw bubbel behoren weigeren en dat zou heel jammer zijn. De viering van Hoepertingen zal doorgaan in de kerk van Rijkel wegens werken in de kerk van Hoepertingen.

Aangezien de groepen te groot zijn en onze capaciteit van de kerk gelimiteerd is moeten we alle vieringen ontdubbelen. Dit wil zeggen dat we voor elke parochie een viering om 9u00 en een viering om 11u00 houden. We vragen dan ook om stip op tijd te komen aangezien we de uren moeten respecteren. Tussen de twee vieringen moeten we de hele kerk ontsmetten voordat de volgende viering mag plaats hebben. We vragen dan ook aan de ouders van de viering om 9u00 om na de viering de kerk onmiddellijk te verlaten zodat we nog de kans krijgen om de kerk te ontsmetten. De vieringen zullen normaal gezien ongeveer een uur in beslag nemen.

Er zullen enkel foto’s van de viering zelf genomen worden door onze fotograaf, geen individuele foto’s buiten voor of na de viering omdat we de bubbels niet mogen kruisen en er ook tussen de twee vieringen te weinig tijd is om allemaal individuele foto’s te nemen. We willen iedereen gelijke kansen bieden.

Er werd even gedacht aan een opname maken van elke viering maar ook dit werd bekeken en is helaas praktisch niet mogelijk in elke kerk en daarom hebben we gekozen om geen opnames te maken.

De lijsten zullen online komen van de kinderen die in de viering van 9u00 of de viering van 11u00 deelnemen. Deze lijsten zijn definitief aangezien de plaatsen ook per loting getrokken zijn. Er kan niet meer gewisseld of veranderd worden. Normaal was het eind uur van de vieringen 12u00-12u15 en we zullen ons daar ook aan proberen te houden voor wie in de laatste viering deelneemt.

Dit houdt natuurlijk ook consequenties in voor het oefenen per groep – ook hier gaan we ontdubbelen zodat we met de juiste groep kunnen oefenen. Deze uren zullen nog meegedeeld worden. Voor ons laatste catechesemoment vragen we U om in de groep die jullie oorspronkelijk gekozen hebben aanwezig te zijn, we moeten rekening houden met bubbels die niet te groot mogen zijn. Ook vragen we om de kinderen aan de Padonck af te zetten (binnen het poortje) en de lokalen niet te betreden. We zullen dit laatste catechesemoment ook zonder meewerkende ouders werken omdat de veiligheidsvoorschriften niet anders toelaten. Ook hier vragen we voor uw begrip. We brengen de kinderen zelf tot aan de poort om af te halen. Mogen we ook vragen om hun zelfgemaakte boot mee te brengen tijdens dit laatste catechesemoment.

Als er nog vragen zijn stel ze gerust, we hopen dat jullie begrip kunnen opbrengen voor al deze wijzigingen en regels. We willen enkel dat alles zo veilig mogelijk kan verlopen en wensen jullie alvast een hele mooie dag toe!

Groetjes,

Sabine

Dit bericht ontvangen jullie ook per mail zodat iedere ouder op de hoogte is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s