Afspraken vormselcatechese


Heb je de ouderavonden gemist? Of wil je de afspraken nog een nalezen?

We gaan samen op weg, geen lessen maar een gemeenschappelijke zoektocht

Het is een traject dat we gemeenschappelijk afleggen als één grote groep en waarbij we nieuwe vriendschappen ontwikkelen. We houden binnen de groepjes dan ook geen rekening met de huidige parochie of school. De catechese werkt al in de geest van de toekomstige pastorale eenheid.

Bijeenkomsten : we werken volgens de Focolare-methode ‘Follow the Light’ – ‘Volg het Licht’ en daarbij komen we elke keer een andere figuurtje tegen die een andere kant van het geloof belicht.

Startdag : normaal gaat de startdag door op 7 november (maar we kijken nu uit naar een datum in het voorjaar omwille van de huidige maatregelen rond corona).

Kompas/follow : rara wie ben ik? Op je eigen straal lopen op weg naar God/Jezus

Anker : Eucharistie vieren, wat doen we daar? Naar de diepte gaan (anker) en een geschenk zijn voor een ander

Listen : luister ik naar Jezus? Wat wilt Hij van mij? En natuurlijk leren we de geloofsbelijdenis.

Reset : iedereen kent de knop van reset, opnieuw beginnen. Maar hoe doe je dat als je iemand hebt gekwetst? We doen een kort gewetensonderzoek en hebben het over het sacrament van de verzoening (biecht). En we sluiten af met het ‘Onze Vader’ en ‘Weesgegroet’

Now en Withjoy : We leven in het moment van nu, met de Vreugde van het Evangelie toegepast op ons leven vandaag. Hoe beleven en dragen we die Vreugde uit?

Always : het Vormsel is de start van een lange geloofsweg je leven lang, met vallen en opstaan. We ontvangen er de gaven van de Heilige Geest, maar wat zijn die gaven? Hoe kunnen we het vlammetje van de liefde van/voor God laten groeien in ons leven?

En het laatste catechesemoment is de brief van God. De vormelingen schrijven hun eigen geloofsbelijdenis.

Samen vieren rond de tafel van Jezus

De Liefde van God kunnen we enkel beleven als we ook in gemeenschap met elkaar delen aan Zijn tafel. We gaan samen met alle vormelingen en eerste communicanten (en als het kan ook de geloofsgemeenschap) het brood delen. Dit doen we één keer per maand. De gezinsvieringen maken integraal deel uit van het traject.

We geven het geloof ook handen en voeten

Geloven is iets wat je niet alleen doet op zondag in een kerk, neen het is een manier van leven om in verbondenheid met Jezus elke dag op weg te gaan. En dit kan niet als we onze manier van leven niet aanpassen. Diaconie (hulp aan anderen) maakt wezenlijk deel uit van het traject. We proberen binnen de mogelijkheden die we dit jaar hebben om een aantal momenten te organiseren om samen (in kleine groepjes) te werken aan een betere wereld. In het kader van 5 jaar Laudato Si (De zorg voor ons gemeenschappelijk huis) gaan we ook een aantal taakjes meegeven om thuis te doen.

Gemeenschap vormen

We gaan ook een aantal keren samen op stap om een hechte groep te vormen. Zo plannen we op 27 november een fakkeltocht. Maar ook dit is allemaal onder voorbehoud van de maatregelen rond corona.

Praktisch

Je zoon/dochter wordt ingedeeld in een bepaalde groep en het is de bedoeling om altijd naar dezelfde groep te komen. Mocht het om de een of de andere reden echt niet lukken dan kan er eenmalig gewisseld worden na een melding op 0476/29.95.07 of vormsel@catecheseinborgloon.be

De vormelingen brengen tijdens de catechesemomenten hun boekje mee en hun pen. Daarnaast hebben ze niets nodig. Bij de gezinsvieringen moeten ze niets meebrengen behalve hun goed humeur.

We verwachten dat iedereen altijd aanwezig is aangezien dit traject bindend is voor het Vormsel. Als je zoon/dochter teveel afwezig is kan het Vormsel niet doorgaan. Mocht zij/hij toch ziek zijn, of in quarantaine moeten, gelieve ons dan te verwittigen. We werken nu al grotendeels met een digitale catechese en zullen dan de opdrachten digitaal ter beschikking stellen zodat die thuis worden bijgewerkt. We verwachten dan ook dat de opdrachten gemaakt en teruggestuurd worden.

Alle info komt op de website en we verwachten dat we dit jaar creatief gaan moeten omspringen met de momenten en vieringen aangezien de coronamaatregelen regelmatig aangepast worden. We werken onze website constant bij en dit is dan ook de enige vorm van communicatie die altijd up-to-date is. Check onze website dus altijd voor een catechesemoment, activiteit en/of gezinsviering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s