bij het evangelie van de tien bruidsmeisjes

Beste vormelingen en gevormden

Hoe kunnen we het verhaal van de 10 meisjes toepassen op ons leven?

Kinderwoorddienst - Gesprek met de kinderen

In de bruidegom mogen wij Jezus erkennen. Hij nodigt ons, jonge mensen,  uit met Hem Bruiloft te komen vieren. De bruid , niet eens genoemd in het verhaal is eigenlijk de gehele kerkgemeenschap.

Jezus verbindt zich zo sterk met heel die menigte van gelovigen, zoals een jongen zich met zijn meisje verbindt als zij huwen, een blijvende band in goede en kwade dagen.

En wij gevormden en vormelingenzijn genodigden, blij om er bij te mogen horen, net als de 10 meisjes uit het verhaal.

Maar het is donker en het wachten duurt lang. Duisternis heeft altijd de betekenis van gevaar; dat kan slaan op slechte mensen die hun boze plannen in het geheim uitvoeren; of we kunnen ook denken aan dingen die kunnen mislopen in een vriendengroep; of neem nu die stomme Coronaziekte die al onze plannen overhoop haalt.

Wat kunnen wij doen?

Waakzaam zijn zegt Jezus.

Zoals de vijf die vooruitziend zijn, olie bij hebben! Dat betekent dat de vlam van de vriendschap met Jezus niet gaat doven. Met Hem mee optrekken naar het feest daar gaat het toch om. Dan mag geen inspanning en voorbereiding te veel zijn.  Bruiloft vieren is nu al iets proeven van de vreugde maar in de bijbel betekent het ook verlangen naar een eeuwig samenzijn.

Wij mogen het niet laten hangen, onachtzaam worden als die vijf zonder olie, die er wel graag bij waren, maar zich niet toelegden op de voorbereiding.

Ken je nog zo’n moment dat Jezus tot de leerlingen zegt: ‘waakt’; ‘blijft wakker’ ?

Ja , dat was in de nacht van zijn gevangenneming, de nacht van de grote bekoring: breken met de vriendschap zoals Judas deed, Jezus in de steek laten zoals de andere leerlingen deden om nog niet te spreken van Petrus, de grote leider, die ineens ging beweren dat hij Jezus zelfs niet kende. Jezus had nochtans gezegd: ‘waak en bid om niet op de bekoring in te gaan’.

In onze nacht van deze coronatijd worden wij ook op de proef gesteld; we missen contacten met leeftijdgenoten, maar ook met grootouders of familie of met wie in woonzorgcentra verblijven.

De kans is groot dat we humeurig worden om dingen die nu niet kunnen., dat we ontrouw worden aan de vriendschap ….

Wat kan ons helpen? Denken aan Jezus. Aan wat Hij gedaan heeft, dat Hij zijn leven gegeven heeft voor ons en alle mensen. Bidden dat Hij nu ons geeft  de gaven van zijn Geest, raad en sterkte ,vooruitziendheid en durf om het goede te kiezen en het kwade af te wijzen.

pastoor Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s