Op zoek naar het Lichteiland

Lichtmis 2021


speciale editie

31 januari 2021

Wil je het licht nog meer ontdekken met je gezin?

Ga dan mee op stap met Maria, Jozef, Simeon en Hanna!
Luister naar hun verhalen en duik in spannende opdrachten.
Zal jouw gezin het Lichteiland ontdekken?

Download de digitale tochtkaart en trek erop uit als echte lichtzoekers.
Onderweg stop je vier keer en maak je via een audiofragment kennis met Jozef, Maria, Hanna en zelfs … de duistere koning Herodes. Om de audiofragmenten te beluisteren, klik je op de QR-code of op de afbeelding. Als je de tochtkaart hebt afgedrukt, kun je de QR-code ook scannen. Jullie vertrekken onder de bogen aan het stadhuis van Borgloon. De vijfde ontmoeting met Simeon gebeurt … wanneer je in de kerk aankomt.

Na elke ontmoeting krijg je een opdracht. Kunnen jullie die goed vervullen? Dan krijg je een stukje van een zin. Nu ja, krijgen … eigenlijk moet je nog wat puzzelen!
Met al die woorden kun je de zin volledig maken. Als je die zin naar IDGP@kerknet.be mailt, krijg je een leuke attentie! Ook in de kerk zelf ontvang je een leuke attentie.

De opdrachten en raadsels zijn op maat van kinderen tot 10 jaar, maar iedereen kan meegenieten!

Wat heb je nodig?

  • een mooie babypop in een warm dekentje
  • een sjaal die kan dienst doen als blinddoek
  • een zak om takjes en andere schatten in te verzamelen
  • een smartphone of tablet met internetverbinding
  • de digitale tochtkaart 
  • Voordat je vertrekt, zet je (zonder dat je kinderen het zien) in een donker hoekje van jouw huis een waterbassin klaar met een grote, mooie kaars, theelichtjes en lucifers.

Wil je de dag afronden met lekkere pannenkoeken? Dan vind je hier ons magisch recept voor superlichte pannenkoeken.

Goed om te weten: deze Lichtmis-luisterwandeling is uitgewerkt met het verhaal van de Opdracht van de Heer in het Lucasevangelie (Lc 2,22-39) als startpunt.

Het feest van Maria Lichtmis is telkens weer een belangrijke dag voor de kerk en de gezinnen. Ouders van dopelingen, ouders van communicanten en andere gezinnen vinden een plaatsje in de kerkgemeenschap en genieten van de zegen en het licht. En tegelijk zijn zij zelf tot zegen voor de kerkgemeenschap. Een echte zegen gaat immers altijd in twee richtingen.

Bij aankomst in de kerk zal de priester de gezinnen dan ook zegenen. De dopelingen krijgen ook de herinnering aan hun doop mee.


Om alles coronaveilig te houden vragen we om enkel in jullie eigen bubbel deel te nemen aan de wandeling, om afstand te houden van andere wandelaars en voor de veiligheid toch wat reinigingsdoekjes/alcoholgel mee te nemen voor tijdens de tocht #staysafe

Schrijf je nu in!

We kunnen niet iedereen tegelijk ontvangen in de kerk daarom vragen we jullie om vooraf in te schrijven. Jullie krijgen van ons een bevestiging met het startuur. We starten tussen 11u en 15u. De wandeling met opdrachtjes duurt ongeveer 90 min.

‘Leer ons, ouders en kinderen, naar elkaar te luisteren en licht te zijn voor elkaar. Help ons elkaar te beminnen met de warmte van ons hart. Zo wordt ons huis een échte thuis, een stukje hemel op aarde … die vragen wij U door Jezus onze Heer.

Amen’